Ga naar hoofdinhoud

Ervaren leerlingen Pouwer College begeleiden jongerejaars op weg naar succes

In het MDTL-PASTA-project worden ook ouderejaars leerlingen, die al een externe stage volgen, ingezet als mentoren voor jongerejaars leerlingen. Deze innovatieve aanpak van het Pouwer College biedt jongere leerlingen de kans om met de hulp van ervaren medeleerlingen hun eigen weg te vinden in de wereld van externe stages. Deze vorm van begeleiding stimuleert niet alleen het zelfvertrouwen van de jongere leerlingen, maar biedt ook waardevolle coaching- en communicatievaardigheden aan de ouderejaars mentoren.

MDTL-PASTA als opstap naar een echte stage

Door het unieke karakter van MDTL-PASTA (Maatschappelijke DienstTijd Loopbaankansen-PAssende STAge) worden de leerlingen ondersteund bij het verkennen van hun loopbaanmogelijkheden. Dit vrijwillige stageproject fungeert als een opstap naar ‘echte’ stages en richt zich op diverse doelgroepen, waaronder jongeren die worstelen met motivatieproblemen, verkeerde studiekeuzes en dreigende schooluitval.

Youp, LOB-coördinator Pouwer College

Ouderejaars leerlingen die momenteel bezig zijn met een externe stage, nemen de rol op zich om jongerejaars leerlingen te begeleiden op hun eigen stageplek, aldus Youp Zwolschen.

Dit biedt jongerejaars leerlingen de kans om vertrouwd te raken met het concept van externe stages.

Monique, stagecoach en docent van het Pouwer College

Monique Timmer voegt toe: “Voor leerlingen die binnenkort stage moeten lopen, maar nog niet precies weten hoe ze dat moeten aanpakken, kan het enorm helpen als ze meelopen met een ervaren medeleerling. Op deze manier kunnen ze zien hoe dat wordt aangepakt. Dit geeft ze inzicht in de verwachtingen en de vereisten.”

Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen en wordt de stap naar een externe stage gemakkelijker.

“Deze begeleidingsmethode heeft een diepgaand effect. Jongerejaars leerlingen luisteren vaak beter naar leeftijdsgenoten, aldus Youp. Tegelijkertijd ontwikkelen ouderejaars leerlingen waardevolle coachingsvaardigheden. Het is opvallend hoe zowel de jongere als de ouderejaars leerlingen groeien op zowel persoonlijk als professioneel gebied.

Werkruimte IDID stagebedrijf

Coachee Safinaz deelt de ervaring van Youp:

In het begin vond ik het lastig, maar nu gaat het een stuk soepeler. Ik heb geleerd om meer vragen te stellen en beter te communiceren.

Coach Lorena is het ook met Youp en Monique helemaal eens.

Aanvankelijk vond ik het begeleiden wel spannend, maar nu geniet ik ervan. Het heeft me ook geholpen om mezelf beter te leren kennen.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Met MDTL-PASTA krijgen de deelnemers de kans om herhaaldelijk mee te lopen binnen bedrijven en daarbij specifieke opdrachten uit te voeren. Gedurende dit proces worden ze begeleid door zowel de school als de werkgever. Aantrekkelijk is dat sommige ouderejaars leerlingen jongerejaars begeleiden, wat hun leiderschapsvaardigheden versterkt en de jongerejaars in staat stelt te leren van hun peers.

Impact van MDTL-PASTA

De impact van MDTL-PASTA is aanzienlijk en richt zich op meerdere niveaus:

  • Door deze begeleiding ervaren jongeren een boost in hun zelfvertrouwen en krijgen ze de kans om hun persoonlijke en professionele vaardigheden te ontwikkelen.
  • Deelnemers leren nieuwe mensen kennen en breiden hun netwerk uit, wat waardevolle connecties oplevert buiten hun directe kring.
  • Het project draagt bij aan de vermindering van school- en stage-uitval en bevordert een duurzame overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt. Bovendien wordt er gewerkt aan burgerschapsvorming, waarbij jongeren cruciale kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen om actieve deelnemers in de maatschappij te worden.

MDTL-PASTA is niet alleen een brug naar professioneel succes, maar ook een platform dat jongeren in staat stelt om elkaars groei en potentieel te ondersteunen. Met Europass en landelijke MDT-certificaten als erkenning, is het MDTL-PASTA-project niet alleen een verrijkende ervaring voor deelnemers, maar ook een waardevolle aanvulling op hun CV’s.

Bekijk hieronder de opname bij idid, de sociale onderneming waar Lorena en Safinaz stage lopen.

Meer informatie

Wil je meer weten over het maatschappelijke dienststijdproject PASTA, neem dan contact met ons op via mdt@ecio.nl. We vertellen je er graag meer over.

Back To Top