Ga naar hoofdinhoud

De reis van Senna met MDTL-PASTA

Toen Senna, een jonge student aan het ROC van Twente, voor het eerst hoorde over het MDTL-project PASTA (Maatschappelijke Diensttijd Loopbaankansen, PAssende STAges), was de interesse meteen gewekt. Na een mislukte stage-ervaring, waar de druk hoog en de motivatie laag was, leek dit project de perfecte kans om opnieuw te beginnen. Met een achtergrond van twijfels en de angst voor het onbekende, was de belofte van het MDT-project om een minder intimiderende en meer ondersteunende stap richting de arbeidsmarkt te bieden, precies wat Senna nodig had.

Met diepte-interviews met de deelnemers, geven we een inkijkje hoe hun ervaringen bijdragen aan zowel individuele groei als maatschappelijke impact.

Unieke kans voor jongeren voor het opdoen van praktijkervaring

Een duurzame overstap van opleiding naar werk is nodig. Met het MDTL-PASTA-project bieden we een unieke kans aan jongeren (14 t/m 27 jaar) om praktijkervaring op te doen. Jongeren lopen actief mee, voeren opdrachten uit met begeleiding van zowel scholen als werkgevers. Ook worden soms ouderejaars jongeren ingezet als mentor voor jongerejaars. Een leerzaam proces van kennisoverdracht en persoonlijke ontwikkeling. Hiermee willen we talentontwikkeling stimuleren, betekenisvolle ontmoetingen creëren en een positieve impact op de samenleving realiseren.

Een nieuwe start met MDTL-PASTA

Met MDTL-PASTA liep Senna stage bij Kunstwerkplaats De Möllerwerf te Hengelo.

Hier kreeg zij de kans om haar eigen leerdoelen te stellen en werkzaamheden te kiezen die niet alleen bij de projectdoelen pasten, maar ook aansloten bij persoonlijke interesses en talenten.

Ik wilde leren meer voor mezelf op te komen en mijn grenzen aan te geven

Een van de eerste taken was het ophangen van schilderijen voor Thales, een taak die Senna’s angst voor ladders op de proef stelde. Met de hulp en begeleiding van een medestudent, nam Senna de uitdaging aan en overwon deze angst.

Lessen voor de toekomst

MDTL-PASTA bood Senna niet alleen de kans om aan persoonlijke doelen te werken, maar ook om vaardigheden te leren die in de toekomst van pas zouden komen. Van logistiek tot het voorbereiden op een stage in het ziekenhuis, Senna leerde het belang van aanpassingsvermogen en het vragen om begeleiding wanneer dat nodig is. Deze lessen over zelfkennis en assertiviteit zijn niet alleen waardevol tijdens de opleiding, maar ook in de omgang met anderen en in toekomstige banen.

Uitdagingen en waardering

Hoewel MDTL-PASTA veel positieve ervaringen bood, waren er ook momenten van reflectie en feedback. Senna deelde ervaringen in interviews, zowel met de projectorganisatie als met ouders. De boodschap was duidelijk: de vrijheid binnen het project is enorm, maar communicatie en het aangeven van behoeften zijn heel belangrijk. Het ontvangen van een certificaat en een verrassingsbon van bol.com was een mooie erkenning van de geleverde inspanningen en een stimulans om door te gaan.

Advies en aanbevelingen

Terugkijkend op de ervaring, heeft Senna niet veel aan te merken op de organisatie van MDTL-PASTA. “Het is allemaal goed geregeld,” zegt Senna, die de geboden vrijheid en de regelmatige uitnodigingen om nieuwe uitdagingen aan te gaan, waardeert. Het advies aan andere jongeren is duidelijk: benut de geboden vrijheid en wees niet bang om initiatief te nemen. Voor Senna was de mogelijkheid om nieuwe dingen te proberen, zoals het experimenteren met een VR-headset, een bron van motivatie en plezier.
Senna, zittend op een stoel, met een VR-bril op

De impact van MDTL-PASTA

Het MDTL-PASTA-project heeft Senna’s perspectief op stage en werk aanzienlijk veranderd. Door de nadruk te leggen op persoonlijke ontwikkeling, talentontwikkeling en het ontmoeten van nieuwe mensen, heeft het project niet alleen bijgedragen aan het verminderen van stage-uitval, maar ook aan een duurzamere doorstroom naar de arbeidsmarkt.

Dit project heeft me laten zien dat je door te doen en initiatief te nemen, je eigen pad kunt vormgeven 

Met vertrouwen en een gevoel van prestatie kijkt ze naar de toekomst.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de MDTL-PASTA reis voor jongeren? Lees meer hierover op de website. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar mdt@ecio.nl of neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Back To Top