Ga naar hoofdinhoud

Ani’s Ontdekkingstocht met MDTL-PASTA

Voor Ani, een leergierige leerling van het Pouwer College, was de introductie van het MDTL-PASTA-project (Maatschappelijke Diensttijd Loopbaankansen, PAssende STAges), een moment van nieuwsgierigheid en de kans om nieuwe vaardigheden te ontdekken. Gemotiveerd door de wens om te leren doorzetten en klantgericht te werken, vond Ani zichzelf snel terug in de dynamische wereld van de Jumbo supermarkt, een ervaring die ver verwijderd was van de gebruikelijke schoolbanken.

Met diepte-interviews met de deelnemers, geven we een inkijkje hoe hun ervaringen bijdragen aan zowel individuele groei als maatschappelijke impact.

Unieke kans voor jongeren voor het opdoen van praktijkervaring

Een duurzame overstap van opleiding naar werk is nodig. Met het MDTL-PASTA-project bieden we een unieke kans aan jongeren (14 t/m 27 jaar) om praktijkervaring op te doen. Jongeren lopen actief mee, voeren opdrachten uit met begeleiding van zowel scholen als werkgevers. Ook worden soms ouderejaars jongeren ingezet als mentor voor jongerejaars. Een leerzaam proces van kennisoverdracht en persoonlijke ontwikkeling. Hiermee willen we talentontwikkeling stimuleren, betekenisvolle ontmoetingen creëren en een positieve impact op de samenleving realiseren.

Een stap in het onbekende

De uitnodiging kwam van een klasgenoot, dit gaf Ani de duw in de rug om deel te nemen aan het project. Bij aankomst werd Ani opgewacht met een overzicht van taken zoals spiegelen en het uitstallen van producten, essentiële werkzaamheden in de retail die nieuw waren voor Ani. Hoewel een andere leerling, die al ervaring had bij de Jumbo, als mentor fungeerde, was dit iemand die Ani niet goed kende. Dit was dan ook een mooie kans om niet alleen praktische vaardigheden op te doen maar ook te leren hoe om te gaan met een nieuwe sociale omgeving.

Lessen voor het leven

De ervaring bij de Jumbo was verhelderend voor Ani. Ondanks dat werken in een supermarkt misschien niet de ideale carrièrekeuze was, bleek de waarde van de geleerde lessen onmiskenbaar. De omgang met klanten en collega’s, het doorzettingsvermogen bij nieuwe taken, en de ondersteuning van zowel de klasgenoot als de begeleiders vormden een belangrijke basis die Ani kon meenemen naar toekomstige uitdagingen.

Een ondersteunende gemeenschap

Wat opviel in Ani’s ervaring was de goede begeleiding waar ze altijd op kon terugvallen. Ondersteuning van zowel haar begeleider als collega’s op de werkvloer , verrijkte haar leerproces. Ani zag hierdoor het belang in van het stellen van vragen om actief te leren. Dit benadrukte het belang van goede begeleiding om succesvol te kunnen leren.

Waardering en reflectie

Hoewel het MDT-project werd afgerond met de uitreiking van een MDT-certificaat, een Europass Vrijwilligerscertificaat en een cadeaubon, lag de ware waarde voor Ani toch vooral in de persoonlijke groei en de opgedane kennis.

Ik heb er veel van geleerd, dat vind ik belangrijker dan een cadeaubon. Ik hoef er niets voor te krijgen

Deze instelling weerspiegelt de essentie van MDTL-PASTA: het gaat niet om de materiële beloningen, maar om de ervaring en de groei die jongeren zoals Ani doormaken.

Aanbevelingen en vooruitblik

Ani’s advies aan de organisatie van het project en de begeleiding is simpel maar krachtig: de waarde van een goede begeleider kan niet worden onderschat. Het succes van een leerervaring hangt sterk af van de kwaliteit van de uitleg en ondersteuning. Voor Ani, en waarschijnlijk vele anderen, is dit een cruciaal onderdeel van de leerervaring.

Een boodschap aan andere jongeren

Ani zou het MDT-project zonder aarzeling aanbevelen aan andere jongeren.

De reis met MDTL-PASTA was meer dan een project; het was een kans om te groeien, te leren en jezelf beter te begrijpen

Voor Ani, en vele anderen, biedt MDTL-PASTA niet alleen een brug naar de toekomst maar ook een kans om eigen potentieel te ontdekken en te ontwikkelen.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de MDTL-PASTA reis voor jongeren? Lees meer hierover op de website. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar mdt@ecio.nl of neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Back To Top