Ga naar hoofdinhoud

ROC van Twente gaat schooluitval te lijf met MDTL-PASTA

Het project MDTL-PASTA, dat dit jaar is gestart, werpt nu al zijn vruchten af. ROC van Twente hield al vijf studenten aan boord met het vrijwillige stageproject als opstap naar een ‘echte’ stage. Jongeren (14-27 jaar) vanuit het vso/pro, die binnenkort hun volgende loopbaanstap gaan zetten, en mbo-studenten (niveau 1-4) nemen hieraan deel. Met verschillende partijen ondersteunt ECIO diverse onderwijsinstellingen waaronder ROC van Twente.

Een vijftal studenten Max, Nick, Laura, Kevin en Senna zijn uitgevallen bij verschillende opleidingen  om sociaal-emotionele problematiek. Het team Trajecten & Projecten begeleidt en coacht de studenten in het traject JIT (Just in Time) om studenten positieve ervaringen te laten opdoen. De jongeren zijn stage gaan lopen bij kunstenaarswerkplaats Möllerwerf. Omdat ze leuk vinden wat ze doen, denken ze nu al aan een vervolgopleiding in de kunst. Dit is precies het doel van MDTL-PASTA, dat staat voor Maatschappelijke DienstTijd PAssende STAges. Lees het krantenbericht dat 7 april 2023 verscheen in het dagblad van Regio Hengelo.

Begeleiding en ondersteuning jongeren is noodzaak

Landelijk zijn er jaarlijks 30.000 mbo’ers die afhaken. Vaak is dit vanwege een verkeerde studiekeuze. Het loopbaancentrum JIT Enschede (Just In Time) organiseert en ondersteunt verschillende studentinitiatieven voor extra begeleiding wanneer studenten kampen met bijvoorbeeld motivatie- of fysieke problemen. Els Falkmann (ROC van Twente) is docent en als projectleider hierbij nauw betrokken.

Studenten op een andere manier laten leren, daar geloof ik in. Succes is nodig om deze jongeren het zelfvertrouwen te geven” – Els Falkman 

Samenwerking MDTL-PASTA

Het kernteam is een samenwerking tussen Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO, onderdeel van CINOP), Pouwer College Utrecht, ROC Twente en Freedom Works regio Haaglanden. Ook ASML sluit binnenkort aan. Loopbaangroep verzorgt de training en begeleiding. Het Expertisepunt LOB en SBB adviseren het kernteam en dragen bij aan het verbinden van landelijk beleid onderwijs-arbeidsmarkt aan MDT.

 

Podcast

Studenten (Laura, Kevin, Senna) en kunstenaar/begeleider (Hedy Hempe) vertellen in de podcast over hun ervaringen en wat deelname aan MDTL-PASTA hen heeft gebracht.

 

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de MDTL-PASTA reis voor jongeren? Lees meer hierover op de website. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar mdt@ecio.nl of neem contact met ons op.

 

Bron foto: Frans Nikkels

Back To Top